15 April 2023

Mini Black Forest In A Glass

FOR THE CHOCOLATE CAKE

Ingredients:

  • 3 large eggs
  • 100 gram caster sugar
  • 100 gram plain flour
  • 25 gram cocoa powder
  • 1 teaspoon baking powder
  • 30 gram butter melted but not hot
  1. Pre-heat the oven to 180°C (350°F). Line a baking tray 24x24cm (9½x9½inch) with baking paper.
  2. In a bowl combine the flour, cocoa powder and baking powder and set aside.
  3. Using a mixer with the whisk attachment, beat the eggs and sugar for about 5 minutes or until the eggs increase/double in volume
  4. Add the flour mix to the eggs and carefully combine. Finally add the melted butter (make sure it’s not hot).
  5. Pour the batter into the cake form and bake for 25 minutes. Check doneness by inserting a skewer, when it comes out clean the cake is done. Remove from the oven and leave it to cool.

 

FOR THE CHERRIES

Ingredients:

  • 500 gram cherries in juice
  • 2 tablespoon cherry liquor
  • 2 tablespoon caster sugar
  1. Strain the cherries over a bowl, to keep the cherry juice. Pour the juice into a small pot/pan and add sugar.
  2. Bring to a gentle simmer and reduce by ⅓. Add the cherries into the syrup and leave to cool at room temperature

 

FOR THE DECORATION

Ingredients:

  • 500 ml UHT Whipping cream
  • 100 gram dark chocolate
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoon caster sugar
  1. Shave the sides of the chocolate slab with a peeler to form little curls.
  2. Whip the cream together with the sugar and vanilla extract until stiff peaks form. Fold the kirsch liquor under the cream and transfer to a piping bag.

 

TO ASSEMBLE THE CAKE IN A GLASS

  1. Add a generous amount of whipped cream to the bottom of the glass and add a spoon full of cherries and some juice.
  2. Sprinkle with a teaspoon of chocolate curls and place a cake layer on top, pressing it gently down so the cream spreads to the sides of the glass.
  3. Repeat again with a second layer of cream, cherries, chocolate sprinkle and cake. Finish with a thin layer of cream on top. Place the dessert in the fridge for at least 2 hours for the flavours to develop.
  4. When you are ready to serve dessert, pipe some dots of whipped cream on top through a piping bag with the star nozzle attachment.
  5. Decorate the glasses with cherries, chocolate curls and a few drops of the cherry juice and serve.

KUE COKLAT

Bahan-bahan:

  • 3 telur
  • 100 gram gula kastor
  • 100 gram tepung terigu
  • 25 gram coklat bubuk
  • 1 sendok teh baking powder
  • 30 gram mentega dilelehkan tapi tidak panas
  1. Panaskan oven hingga 180°C dan lapisi loyang 24x24cm dengan kertas roti.
  2. Dalam mangkuk, campurkan tepung, bubuk cokelat, dan baking powder, sisihkan.
  3. Dengan menggunakan mixer, kocok telur dan gula selama kurang lebih 5 menit atau hingga volume telur bertambah/dua kali lipat.
  4. Tambahkan campuran tepung ke telur dan gabungkan dengan hati-hati. Terakhir masukkan mentega cair (pastikan tidak panas).
  5. Tuang adonan ke dalam cetakan kue dan panggang selama 25 menit. Cek kematangan dengan memasukkan tusuk sate, jika sudah keluar bersih maka kue sudah matang. Angkat dari oven dan biarkan hingga dingin.

 

UNTUK CERI

Bahan-bahan:

  • 500 gram ceri di jus
  • 2 sendok makan sirup / perisa rasa ceri
  • 2 sendok makan gula kastor
  1. Saring ceri di atas mangkuk, untuk menyimpan jus ceri. Tuang jus ke dalam panci / wajan kecil, tambahkan gula.
  2. Didihkan perlahan dan kurangi ⅓. Tambahkan ceri ke dalam sirup dan biarkan dingin pada suhu ruang.

 

UNTUK DEKORASI

Bahan-bahan:

  • Krim kocok UHT 500 ml
  • 100 gram dark chocolate
  • 1 sendok teh ekstrak vanila
  • 2 sendok makan gula kastor
  1. Gunakan pisau / pengupas kulit kentang dan sisir cokelat hingga terbentuk coklat ikal kecil.
  2. Kocok krim bersama dengan gula dan ekstrak vanila hingga terbentuk puncak yang kaku dan pindahkan ke kantong pipa.

 

 

UNTUK MENYUSUN KUE KE DALAM GELAS

  1. Tambahkan krim kocok dalam jumlah banyak ke bagian bawah gelas dan tambahkan satu sendok penuh ceri dan sedikit jus.
  2. Taburi dengan satu sendok teh cokelat ikal dan letakkan lapisan kue di atasnya, tekan dengan lembut agar krim menyebar ke sisi gelas.
  3. Ulangi lagi dengan lapisan kedua krim, ceri, taburan cokelat, dan kue. Akhiri dengan lapisan tipis krim di atasnya. Tempatkan makanan penutup di lemari es setidaknya selama 2 jam agar rasa berkembang.
  4. Saat Anda siap untuk menyajikan hidangan penutup, salurkan beberapa titik krim kocok di atasnya melalui kantong pemipaan dengan sambungan nosel bintang.
  5. Hiasi gelas dengan ceri, ikal cokelat, dan beberapa tetes jus ceri, lalu sajikan.